راز سکوت

تمام مردم دنیا با یک زبان سکوت می کنند !



نویسنده : shima navaser ; ساعت ۱٢:٤٤ ‎ق.ظ روز ۱۳٩٠/٥/۱۸

 

  1. انواع سر درد و راههای مقابله با آن...
  2. استرس را مدیریت کنید...
  3. عادات غذایی و سلامت دستگاه گوارش ...
  4. مضرات قلیان ...
  5. اثرات نماز بر سلامت جسم...

 


 

 

 


 

انواع سردرد

سردرد به دو دسته اولیه و ثانویه تقسیم می‌شود. سردردهای اولیه عبارتند از: میگرن- سردرد خوشه‌ای Cluster headache و سردرد مزمن روزانه headache Tension . سردردهای ثانویه علل و پاتولوژیهای متعددی دارند.

علل اولیه سردرد

میگرن Migraine

شایـعترین نوع سردرد بوده، عمدتا به تدریج شروع می‌شود، معمولا یک طرفه است و ۴ تا ۷۲ ساعت طول می‌کشد. با زمینه ارثی خانوادگی از هنگام کودکی و نوجوانی، سردرد ضربان دار Throbbing با احتمال دوره های تهوع و استفراغ همراهی دارد و در اکثر موارد بدون پیش درامد Aura است. در ۸۰% موارد Aura می تواند به صورت اختلالات بینایی نظیر تاری دید، همی آنوپسی و یا در اندامها به صورت احساس کرختی و پارستزی و یا به صورت سر گیجه باشد و اغلب تشدید سردرد با تابش نور می باشد. شروع میگرن می تواند از ناحیه گیجگاهی، پیشانی یا پشت سر باشد. اغلب افراد میگرنی شخصیتی وسواسی و تحریک پذیر دارند.

معیار تشخیص میگرن موارد زیر هستند: سردرد یک طرفه، کیفیت ضربان دار، شدت متوسط یا شدید، تشدید سردرد با راه رفتن و انجام فعالیت های روز مره که حداقل یکیاز موارد تهوع- استفراغ یا هر دو و یا ترس و گریز از نور یا صدا را دارد.

سردرد خوشه ای Cluster headache

با شیوع بیشتر در مردان، معمولا یک طرفه با کیفیت شدید و تیر کشنده، حدود ۳۰ تا ۱۸۰ دقیقه طول می کشد. پیدایش آن معمولا نیمه شب و آغاز صبح است و بیمار بیقرار است، نشانه های گرفتاری عصبی خود کار به طور شایعی دیده می شود. مثلا اشک ریزش، پر خونی ملتحمه، احتقان و آبریزش بینی، برافروختگی چهره و گاهی سندرم هورنر.

سردرد مزمن روزانه Tension Headache

معمولا دو طرفه و شایع است. غیر ضربان دار، بدون تهوع و استفراغ، معمولا افسردگی و اضطراب نقش بارزی در این نوع سردرد دارد. پیدایش این سردرد بیشتر در میانسالی است.

علل ثانویه سردرد

علل عروقی، خونریزی زیر عنکبوتیه (SAH) ، خونریزی داخل پارانشیمال ، هماتوم زیر دورا یا فوق دورا ، ایسکمی (Stroke, TIA)
مالفورماسیونهای شریانی- وریدی ، آرتریت تمپورال ، گسیختگی شریان کاروتید یا شریان ورتبرال ، عفونت C N S ، مننژیت ، آنسفالیت ، آبسه های مغزی ، عفونت های غیر از C N S ، سینوزیت ، زونا ، عفونت سیستمیک ، C N S ، سایر اختلالات ، تومورها ، تومور کاذب مغزی و چشمی ، گلو کوما ، نوریت اپتیک نیز هامل سردردهای مزمن هستند.

همچنین سردرد دارویی و توکسیک یا متابولیک ، نیترات ها و نیتریت ها ، داروهای M A O I ، استفاده مزمن و نادرست ضد درد ها ، هیپوکسی ، هیپرکاپنه ، هیپوگلیسمی ، منو سدیم گلوتومات ، مسمومیت منواکسید کربن ، سندرم قطع الکل ، فشار خون بد خیم ، پراکلا مپسی ، فئوکروموسیتوما ، تب ، پس از انجام L P ، درد ارجاعی از دندان ، درد ارجاعی گوش و ... از سایر عوامل مهم ایجاد کننده سردردعای شدید هستند.

چگونه سردردهای خود را درمان کنیم؟

علم پزشکی هفت راه زیر را برای مبارزه با سردرد موثرشناخته است. نشریه پزشکی لنست چاپ انگلستان ضمن اعلام این خبر راههای پیشگیری از سردرد را به این شرح توضیح داده است:

  • همیشه راست ومستقیم بایستید وبنشینید طرز نشستن غلط و ناجور قرار گرفتن ستون فقرات موجب وارد آمدن فشار به مهره های گردن شده و سردرد را موجب می شود .
  • در مصرف دارو زیاده روی نکنید. مصرف بی رویه قرصهای سردرد خود به خود موجب سردرد می شود.
  • آب فراوان بنوشید. مصرف کم آب آشامیدنی و تشنگی باعث خشکی سلولهای بدن شده و باعث سردرد می شود.
  • اگر پس از خوردن غذا و یا صرف آشامیدنی دچار سردرد شدید فهرستی از غذاهای مصرف شده را یاد داشت کنید.مصرف کنند گان برخی از مواد خوراکی ماننند پنیر ویا شکلات ازخود حساسیت نشان میدهند و دچار سردرد میشوند.
  • هوای داخل خانه یا دفتر کار خود را از آلودگی پاک کنید واز هوای تازه تنفس کنید پس از رنگ آمیزی اتاق درب و پنجره هارا باز نگه دارید تا بوی تند مواد پاک کننده مانند تینر و رنگ از اتاق خارج شود.
  • از استراحت و خواب کافی در شب و نیمروز غافل نشوید . بی خوابی از عوامل اصلی در بروز سردرد محسوب می‌شود. نخوردن غذا و گرسنه ماندن غیر طبیعی باعث ایجاد سردرد می‌شود.
  • از زیاده روی در مصرف چای ، قهوه و آشامیدنیهای کافئین‌دار پرهیز کنید.

  

 

 

 

 

       استرس را مدیریت کنید :

 

 

 

اِستـِرس یا فشار عصبی در روان‌شناسی به معنی فشار و نیرو است و هر محرکی که در انسان ایجاد تنش کند، استرس زا یا عامل تنیدگی نامیده می‌شود.

تنش ایجاد شده در بدن و واکنش بدن را تنیدگی می‌گوییم به عبارتی هر عاملی موجب تنش روح و جسم و از دست دادن تعادل فرد شود، تنیدگی‌زاست.

هنگام وارد شدن استرس بدن واکنش‌هایی از خود نشان می‌‌دهد تا تعادل از دست رفته را باز گرداند که این عمل استرس است. تنیدگی واکنشی است که در فرد در اثر حضور عامل دیگری به وجود می‌آید و قوای فرد را برای روبه‌رو شدن با آن بسیج می‌کند و ارگانیزم یا موجود زنده حالت آماده باش پیدا می‌کند.

کم حوصلگی، سردرد، تغییر ضربان قلب، خستگی جسمی، خشم و پرخاشگری، بی‌خوابی، فشار در سینه، اختلال گوارشی، سوزش معده، عرق کردن، خشکی دهان، بی‌اشتهایی، داغ شدن یا سرد شدن بدن، غمگینی، لرزش بدن، میل به سیگار، از دست دادن تمرکز، احساس سرگیجه، تغییر تنفس، تکرر ادرار، کم شدن حافظه، دردهای بدنی پراکنده، آه کشیدن، تمایل به تنهایی، آشفتگی، التهاب، سرخ شدن پوست صورت از عوامل فیزیکی استرس است.

مردم اغلب چنان به استرس عادت کرده‌اند که از وجود آن در خود بی‌خبرند. بسیاری از ما به‌رغم این که عصبی و هیجان زده نمی‌شویم، از تأثیرات وعوارض ضعیف‌کننده و مخّرب استرس در امان نیستیم؛ حتی درصورتی که احساس یأس و اضطراب نکنیم، استرس می‌تواند شیوه و طرز رفتار ما را با دیگران تغییر داده، یا به بدن ما آسیب جدی وارد سازد.

عوامل بسیاری سبب بروز استرس می‌شوند. مثلاً بیماری، دیر رسیدن به محل کار، ترافیک و... اما مهم‌ترین عامل طرز برخورد، نوع نگاه و نگرش ما به حوادث و اتفاقاتی است که پیرامون ما می‌افتد.

ما می‌توانیم احساسات خود را تغییر دهیم. این کار از طریق تغییر در رفتار یا تفکر میسر می‌شود.

به‌عنوان مثال انجام دادن مقداری از یک کار می‌تواند ما را از نگرانی درباره آن برهاند. ایجاد یک برداشت و فهم جدید از یک وضعیت خاص، از هراس و استرس ناشی از آن می‌کاهد.

راه‌های کاهش استرس

1- یاد بگیرید که برنامه‌ریزی کنید.
آشفتگی، بی‌نظمی و عدم سازمان دهی در کارها و برنامه‌ها می‌تواند تولید استرس کند.

2 - شناسایی محدودیت‌ها و ضعف‌ها
ما هرگز نمی‌توانیم کامل و بی‌نقص باشیم. پس برای خود اهدافی تعیین کنید که دست یافتنی و قابل دستیابی باشند.

3 - در زندگی بازی، تفریح و سرگرمی داشته باشید.
شما هر از گاهی نیاز دارید که از فشار زندگی فرار کنید و به تفریح و سرگرمی روی آورید. صرف‌نظر از سطح توانایی و مهارتتان در بازی، سرگرمی‌ها و بازی‌هایی پیدا کنید که برایتان جذاب و لذت‌بخش باشند.

4 - شخصی مثبت، سازنده ومفید باشید.
5 - یاد بگیرید که گذشت داشته باشید وعقاید دیگران را تحمل کنید.
6 - از رقابت‌ها و چشم و هم چشمی‌های بیجا و غیرضروری پرهیز کنید.
7 - به‌طور مرتب ورزش کنید.
8 - یاد بگیرید که روش شما برای استراحت و آرامش، منظم و عاری از داروهای آرام بخش و مسکن باشد.
9 - مشکلات و مسائل خود را درون خود نگه ندارید وبا مشاور وافراد قابل اطمینان مشورت کنید.
10 - تفکر خود را عوض کنید و به مسائل با آرامش نگاه کنید.

منبع: همشهری

 

×××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××

 

 

 

 

 

 

 

عادات غذایی وسلامت دستگاه گوارش

 

- غذا را آهسته میل کرده و بطور کامل بجوید. جویدن یـک
پروسه فیزیکی تقسیم غذا به قطعات کوچکتر می بــاشد.
جویدن باعث مخلوط شدن غذا با بزاق میشود، که این امر
خود باعث مرطـوب شـدن اجـزای غــذا و عاملی برای نفوذ
آنزیم های آمیلاز و لیپاز به تکه های غـــذا و آغــــاز پـروسه
هضم چربی و نشاسته میگردد. جویدن همچنین با ارسال
سیگنالهایی به بدن آغاز پروسه گوارش را سبب میــگردد.
با ارسال سیگنال به معده ترشح اسید معده و با ارسال سیگنال به پانکراس (لوزالمعده) ترشح آنزیمهای ویژه هضم کربوهیدرات ها، چربی ها و پروتئین ها آغاز میشود. هنگامی که غذا به درستی جویده نمیشود، تکه های غذا کماکان بزرگ باقی می مانند. از آنجایی که آنزیمهای گوارشی صرفا بر روی سطح مواد غذایی اثر میگذارند، جویدن ناکافی به گوارش ناکامل و ناقص مواد غذایی منجر میشود. یعنی قسمتی از مواد غذایی بدون گوارش و جذب از بدن دفع میگردد. علاوه بر این همین امر سبب افزایش رشد باکتریهای روده ای شده و ایجاد گاز روده و نفخ میکند.

2- اسید معده برای هضم پروتئین ها و هضم و جذب ویتامین B12 حائز اهمیت است. مصرف زیاد آنتی اسیدها، باکتریهای بیماریزا و هلیکوباکتر پیلوری در معده، میتوانند باعث کاهش ترشح اسید معده گردند. همچنین کهولت سن (افراد بالای 60 سال)، بیماریهای دیابت، پوکی استخوان، آرتروز، هپاتیت، سلیاک و آسم نیز میتوانند باعث کاهش ترشح اسید معده گردند. کاهش ترشح اسید معده میتواند به افزایش گاز روده، نفخ، آروغ، سوءهاضمه، آلرژی غذایی، وجود غذای هضم نشده در مدفوع و احساس پری پس از صرف غذا گردد. بمنظور حفظ سلامت آنزیمهای گوارشی توصیه میگردد آناناس و پـاپایـا تـازه مـصـرف کـنـیـد. آنـانـانـس و پـاپـایـا هنـدی حـاوی آنــــزیم بــروملاین (BROMELAIN) میباشند. در کل توصیه میگردد مصرف غذا را با میوه ها و سبزیجات تازه و سالم آغاز کنید.

3- آلرژن های غذایی را شناسایی و از برنامه غذایی خود حذف کنید. آلرژن های غذایی باعث التهاب روده کوچک گردیده و در جذب مواد غذایی تداخل ایجاد میکنند. آلرژن های متداول پروتئین های شیر، گندم، سویا، بادام زمینی و برخی صدف های خوراکی میباشند.

4- از موکوس محافظتی، که سلولهای دیواره مجاری روده و معده را پوشانده ،مراقبت کنید. لایه موکوس از معده و بخش فوقانی روده کوچک، در برابر اثرات آسیب رسان اسید معده محافظت به عمل می آورد. اما مصرف الکل، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی(نظیر آسپرین و ایبوپروفن)، باکتریهای بیماریزا و هلیکوباکتر پیلوری میتوانند از ضخامت لایه موکوس بکاهند. این امر باعث بوجود آمدن زخم در معده و یا بخش فوقانی روده کوچک میشود. برای حفظ کارایی موکوس توصیه میگردد گل کلم و کاهو مصرف کنید. چراکه این دو سبزی حاوی کولین (CHOLINE) میباشند. همچنین چای سبز به خاطر دارا بودن کاتچین (CATECHINES)، برخی ادویه جات نظیر دارچین، کاراتنوئید های موجود درسبزیجات سبز و ویتامین C نیز از تاثیر مخرب هلیکوباکتر پیلوری بر روی موکوس محافظتی، جلوگیری میکنند.

5- بمنظور حفظ یکپارچگی و سلامت سلولهای دیواره روده کوچک، توصیه میگردد از کاراتنوئیدها، ویتامین های A,B5 ,E و C و همچنین گلوتاتیون (GLUTATHIONE) (که یک نوع پپتید کوچک موجود در سبزیجات تازه، میوه ها و گوشت لخم است)، مصرف کنید. بهترین منبع انرژی برای سلولهای پوشش روده کوچک آمینو اسید گلوتامین است که میتوانید با مصرف پروتیئن ها آن را تامین کنید. اسید های چرب کوتاه زنجیر نیز منبع خوب دیگری برای عملکرد سلولهای پوششی روده کوچک محسوب می گردند.

6- مصرف فیبرهای خوراکی و پروبیوتیک ها را فراموش نکنید. (به مقاله های فیبرهای خوراکی و پروبیوتیک ها رجوع کنید)

7- استرس خود را کاهش دهید. هنگامی که استرس دارید، جذب غذا به درستی صورت نمیگیرد. غذا را در محیط آرام و فاقد تنش میل کنید.

8- حین صرف غذا حواستان تنها به غذا خوردن باشد. حین غذا خوردن از صحبت کردن با تلفن همراه، رانندگی و یا مطالعه کردن خودداری کنید. در سکوت غذا بخورید. هنگامی که استرس داشته و یا عجله دارید از خوردن غذا خودداری کنید.

9- در خلال صرف غذا از نوشیدن زیاد آب خودداری کنید. مایعات زیاد باعث رقیق شدن اسید معده و سایر آنزیمهای گوارشی میگردد. بهتر است قبل از غذا آب بخورید. آب سرد میتواند در روند گوارش ایجاد اختلال کند، بنابراین آب خیلی سرد ننوشید. حین غذا خوردن، آشامیدن اندکی آب مجاز است. آشامیدن یک لیوان آب ولرم همراه با آب لیمو، آن هم نیم ساعت قبل از صرف غذا، میتواند ترشح اسید معده را تقویت کند.

10- از پرخوری بپرهیزید. حداقل بایستی 1/3 حجم معده خالی باقی بماند تا گوارش به درستی صورت گیرد.

11- غذاهای کامل، و طبیعی و فاقد رنگ های مصنوعی، نگهدارنده و مواد افزودنی مصرف کنید.

12- بیشتر سعی کنید میوه، سبزیجات، غلات کامل (سبوس دار)، غذاهای کم چرب و یا بدون چربی استفاده کنید.

13- در برنامه غذایی خود گوشت لخم، ماهی، حبوبات، تخم مرغ و آجیل خام را بگنجانید.

14- مصرف کربوهیدراتهای تصفیه شده (شکر و قند)، الکل، نمک، کلسترول، چربیهای اشباع شده و ترانس، قهوه، نوشابه های گاز دار و انرژی زا، غذاهای فرآوری شده(سوسیس، کالباس، کنسروها) و سیگار را محدود کرده و به حداقل ممکن برسانید.

15- هر روز صبحانه بخورید. افرادی که صبحانه میخورند در طی روز انرژی بیشتری داشته و همچنین کمتر پرخوری میکنند.

16- دانه های کامل (سبوس دار) نظیر نان سبوس دار و برنج قهوه ای مصرف کنید.

17- سبزیجات و میوه های رنگی زرد، سبز، نارنجی و قرمز مصرف کنید.

18- حداقل روزی 3 وعده غذا بخورید. از حذف وعده های غذایی بپریزید. مصرف 4 تا 7 وعده غذای سبک در طی روز توصیه میگردد.

19- از مصرف مایعات داغ جدا اجتناب ورزید،چراکه به مری آسیب رسانده و ممکن است ایجاد سرطان مری کند.

20- مواد غذایی حاوی نشاسته نظیر نان، برنج، پاستا و سیب زمینی را قبل از ساعت 3 بعد از ظهر میل کنید، زمانی که کاملا هوشیار و پر انرژی هستید. مصرف غذاهای حاوی نشاسته به عنوان شام، انرژی شما را تخلیه خواهد کرد.

21- تا یک ساعت پس از اتمام صرف غذا در حالت نشسته باقی بمانید. سپس اندکی راه بروید. از دراز کشیدن بلافاصله پس از صرف غذا خودداری کنید، به خصوص اگر از مشکلات گوارشی نظیر ریفلاکس معده رنج میبرید.

22-تا جایی که ممکن است سبزیجات و میوه ها را تازه و به صورت خام مصرف کنید.

23-بهترین روشهای تدارک غذا آب پز کردن، بخار پز کردن و کباب کردن است.

24-بمنظور جذب کافی آهن، تا یک ساعت پس از صرف غذا از نوشیدن چای و قهوه خودداری کنید (به خصوص بانوان).

25- روزی 7 لیوان آب بنوشید.

جذب و متابولیسم برخی مواد غذایی هنگامی که با مصرف سایر مواد غذایی توام میگردد، افزایش می یابد:

1-مصرف همزمان آهن و ویتامین C توصیه میگردد.

2-مصرف همزمان کربوهیدراتها و ویتامین B توصیه میگردد.

3-مصرف همزمان کلسیم و فسفر توصیه میگردد.

4-مصرف همزمان ویتامین D و کلسیم توصیه میگردد.

اصول ترکیب مواد غذایی:

ترکیب مواد غذایی مبتنی بر اصل جداسازی غذاهای اصلی از یکدیگر، بمنظور حمایت از متابولیسم کامل و هضم مطلوبتر مواد غذایی است. غذاهای مختلف مستلزم شرایط و پروسه های هضم متفاوتی هستند. مثلا پروتئین ها نیاز به آنزیمهای اسیدی و کربوهیدراتها نیاز به آنزیم های قلیای، برای هضم خود دارند.هنگامی که آنزیمهای قلیایی و اسیدی در معده با یکدیگر آمیخته میشوند، اثر یکدیگر را حنثی کرده و روند گوارش مختل میشود. ترکیب مطلوب مواد غذایی میتواند به حفظ سلامت دستگاه گوارش و همچنین کاهش وزن بدن بیانجامد.

عواقب ترکیب نامناسب غذاها:

نفخ-افزایش گاز روده ای-سوء هاضمه-ترش کردن-مشکلات روده ای-خستگی پس از صرف غذا-یبوست-پیری زود رس-افزایش وزن بدن-آلرژی غذایی-دل درد.

اصول ترکیب غذاها:

1-غذاهای پروتئینی و کربوهیدراتها را جداگانه مصرف کنید.

2-غذاهای اسیدی را همراه با نشاسته ها مصرف نکنید.

3-غذاهای پر چرب را همراه با پروتئین ها و یا کربوهیدراتها مصرف نکنید.

4-میوه ها و پروتئین ها را در وعده های جداگانه مصرف کنید. به ویژه میوه های اسیدی.

5-میوه ها را قبل از غذا مصرف کنید. غذاهای آبکی را نیز به همین ترتیب.

6-از مصرف میوه های شیرین و اسیدی همزمان با هم خودداری کنید.

7-خربزه، هندوانه و طالبی را همیشه بطور جداگانه و به تنهایی مصرف کنید.

8-میوه ها و مایعات را بهتر است بطور جداگانه مصرف کنید.

9-از مصرف همزمان نشاسته ها و قندها خودداری کنید.

10-پروتئین های مختلف را جداگانه مصرف کنید. گوشت را با تخم مرغ، گوشت را با شیر و یا ماهی را همراه با پنیر مصرف نکنید.

11-سبزیجات سبز را همراه با پروتیئن ها و کربوهیدراتها مصرف کنید.از مصرف همزمان شیر و سبزیجات خودداری کنید.

12-نشاسته ها را میتوانید همراه با سبزیجات و چربی ها مصرف کنید.اما از مصرف همزمان آنها با پروتئین ها، میوه ها، اسیدها و قندها خودداری کنید.

13-گوشت را میتوانید همراه با سبزیجات تازه مصرف کنید. اما نه همراه با نشاسته ها، سایر پروتئین ها، میوه های اسیدی، چربی ها، کره، خامه و یا شیر.

14-شیر را به تنهای و جداگانه مصرف کنید.

نشاسته ها=نان، سیب زمینی، برنج، غلات، شیرینی جات و پاستا.

چربی ها=کره، روغن ها و خامه.

پروتیئن ها=تخم مرغ، گوشت، پنیر، ماهی و حبوبات.

غذاهای اسیدی=میوه های اسیدی، گوجه فرنگی و سرکه.

میوه های اسیدی=مرکبات (پرتغال، نارنگی، لیمو، لیمو ترش و گریپ فروت)، انار، آناناس، توت فرنگی، کیوی و آلو.

میوه های نیمه اسیدی: سیب، گلابی، زردآلو، گیلاس، آلبالو، عنبه.

میوه های شیرین=موز، خرما، پاپایا، انگور شیرین، کشمش، انجیر، خرمالو، میوه های خشک شده.

نکته:مصرف میوه های نیمه اسیدی همراه با میوه های اسیدی و شیرین مجاز است.

منبع: مردمان

 

××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××

 

 

 

مضرات قلیان

 

 

 

نامهای محلی قلیان bhan ، ,hookah narghile و shisha, می باشد . قلیان با طراحی های مختلف ساخته می شود و دودآن قبل از استنشاق ازآب رد می شودو تنباکو در کاسه کوچکی گذاشته می شود که در انتها دارای حفراتی می باشد و ازطریق این حفرات لوله هایی به آن متصل است و اجازه می دهد که دود از انتهای محفظه آبی عبور کند, قلیان بطورشایع در میان خانواده ها ، کودکان و زنان درمناطقی که شکل رایج مصرف تنباکو در زنان میزان بسیار پائینی دارد, مصرف می شود علاوه بر این با عرضه تنباکو طعم دارد معطر ، مصرف قلیان بطور چشمگیری در میان جوانان ونوجوانان پسرودختران رو به افزایش است.
● اهداف
هدف ازاین مطالعه بررسی باورهای غلط درموردمصرف قلیان که در جامعه وبخصوص جوانان ونوجوانان رواج داشته وباعث افزایش شیوع مصرف قلیان درجامعه بخصوص در بین دختران وزنان گردیده است
ازقرن ۱۶ به بعد تصور نادرست طریقه سالم و ایمن مصرف تنباکوبه صورت استفاده ازقلیان مطرح گردید زمانی که حکیمی بنام ابوالفتح پیشنهادکردکه دودباید اول از یک محفظۀ آبی بگذرد تا به شکل بی ضرردرآید این عقیده اولیه به منظور پوشاندن عوارض تنباکو انگیزه ای و هدفی خوب را دنبال می کرد ولی بدون هیچ گونه شواهد مبنی بر کاهش بیماری باعث تصور نادرست ایمن بودن مصرف تنباکو به شکل قلیان شد.
کشیدن یک یا دو بار قلیان در روز، فرد استفاده‌ کننده را دچار اعتیاد می ‌کند، در حالی ‌که تصور غلط جامعه این است که دود حاصل از قلیان از آب رد می‌ شود و مواد سمی آن از بین می‌ رود امروزه ترکیبات مخصوص تنباکو که فروخته می شوند اغلب با میوه ، عسل ، شهد و بعضی گیاهان با غلظت زیادی طعم دار شده اند که جذابیت کاذب درمصرف کننده ایجاد می کند.
هر وعده قلیان برابرمصرف یک پاکت سیگاربوده وقلیان، در هر بار مصرف، دود بسیار زیادتری را در مقایسه با کشیدن یک نخ سیگار ایجاد می‌ کندبصورتی که مصرف یک نخ سیگار بین ۵۰۰ سی‌سی تا یک لیتر دود تولید می‌ کند، اما استفاده ی یک بار از قلیان ۱۰ تا ۲۰ لیتر دود تولید خواهد, دود استنشاق ‌شده از قلیان، نه تنها همه ی مواد سرطان ‌زای دود سیگار را دارا است، بلکه مونوکسیدکربن بیشتری هم دارد و در فرهنگ جامعه ی ما به این حقیقت علمی توجهی نمی ‌شود
افراد سیگاری که به طور متداول ‌۸ تا ‌۱۲ نخ سیگار در روز مصرف می‌ کنند، به طور متوسط با ‌۴۰ تا ‌۷۵ پُک که به مدت ‌۵ تا ‌۷ دقیقه به طول می ‌انجامد، حدود ‌۵ تا ۶ لیتر دود استنشاق می‌ کنند و این در حالی ‌است که مصرف ‌کننده ی قلیان در هر وعده مصرف که به طور متداول ‌۲۰ تا ‌۸۰ دقیقه طول می ‌کشد، حدود ‌۵۰ تا ‌۲۰۰ پُک می ‌زند که هر پک به طور متوسط حاوی ‌۱۵/۰ تا یک لیتر دود است. میزان و عمق دَم در حرکت دادن آب قلیان بسیار مهم است و قلیان با وجود اینکه کمتر مصرف می ‌شود، اما حجم دودی که از طریق آن وارد بدن می‌ شود، ۱۰ تا ۲۰ برابر دود ناشی از مصرف سیگار است.
تحقیقات ثابت کرده است افراد سیگاری تا زمانی که میزان نیکوتین دریافتی در آنها به آستانه ی مورد نیاز برای رفع حالت وابستگی برسد، به کشیدن سیگار ادامه می ‌دهند. پس با فرض جذب بخشی از نیکوتین موجود در دود قلیان در اثر عبور آن از آب، مصرف‌ کنندگان قلیان برای رسیدن به آستانه ی ارضای وابستگی، با استنشاق مقادیر بسیار زیادتر دود، در معرض مقادیر بیشتری مواد شیمیایی سرطان‌زا و گازهای خطرناک مثل منو‌اکسید‌کربن قرار می گیرند.
این موضوع مصرف‌ کنندگان قلیان و اطرافیان آنها را که در مواجهه با دود تحمیلی آن قرار دارند، همانند مصرف ‌کنندگان سیگار به انواع سرطان ها، بیماری های قلب و عروق، تنفسی و آثار سوء در دوران بارداری مبتلا خواهد ساخت.
کشیدن قلیان حجم تنفسی بدن را کاهش داده و مواد سمی ناشی از نوع توتون و تنباکوی قلیان، سلامت افراد را با خطر روبرو می ‌کند این ترکیب به ‌علت حرارت زیاد، موادی را وارد بدن می‌ کند که عوارض ناگواری برای انسان به ‌دنبال دارد .
شخص مبتلا به بیماری‌های مختلف ریه اگر به استعمال دخانیات و کشیدن قلیان ادامه بدهد بدون شک مبتلا به سرطان ریه و دستگاه تنفسی خواهد شد، متأسفانه به اکثر تنباکو‌هایی که در سال های اخیر به بازار آمده اسانس‌هایی اضافه می‌ شود که این اسانس ها علاوه بر تحریک دستگاه تنفس موجب حساسیت و آلرژی می‌ گردد، بنابراین علاوه بر بیماری‌های ذکر شده، رینیت آلرژیک و سرفه‌های مزمن همراه با خلط را برای فرد به همراه دارد.
این تصور، تصوری کاملاً غلط است، که اگر دود قلیان وارد ریه نشود و فقط از راه دهان خارج شود، آسیبی به ریه‌ها وارد نمی ‌شود چون دود از طریق مخاط دهان و حنجره جذب بدن گشته و آثار سوء خود را می ‌گذارد. حتی در هوایی که دود قلیان آزاد می ‌شود، افرادی که قلیان نمی‌ کشند و در معرض دود قرار گرفته اند، در طولانی‌ مدت دچار عوارض آن خواهند شد.
بر خلاف تصور عمومی که عده‌ای معتقدند وجود آب قلیان جلوی مواد مضر و سمی آن را می‌ گیرد،‌ بیشتر این مواد سمی از جمله نیکوتین و خاکستر وارد ریه می ‌شوند و به خاطر دَم‌های عمیقی که فرد برای جذب دود می ‌زند،‌ تخریب‌های جدی به حبابچه‌های ریه وارد می‌ شود.همچنین به دلیل مرطوب بودن راه‌های هوایی و مجرای خروج دود، قلیان می ‌تواند عامل مهمی جهت رشد میکروب ها و قارچ ها باشد و این میکروب‌ها و قارچ ها به راحتی توسط دود، وارد دستگاه تنفس شده و ایجاد عفونت های مزمن می‌ کند.
سرطان ریه،‌ سرطان لب و دهان و حنجره،‌ سرطان مری و معده،‌ لوزالمعده، کبد و سرطان روده بزرگ از عوارض بد‌خیم و زخم‌های گوارشی , ریفلاکس معده(برگشت اسید معده به مری) ازجمله عوارض خوش‌خیم استفاده از سیگار و قلیان هستند
علاوه بر بیماریهای مرتبط با تنباکو ، مصرف اشتراکی قلیان می تواند منجر به افزایش احتمال میکروب سل و ویروسهایی مثل هرپس و هپاتیت شود.موارد دیگری که با مصرف قلیان ارتباط دارد مثل اگزمانی دست ، مشکلات دندان بدنبال کشیدن دندان ( آلوئولیت متعاقب کشیدن دندان) و تحلیل استخوانی بصورت عمودی در ناحیه پری اودنتال.
در مطالعه ای بر روی کودکان لبنانی در مورد ۵/۸ درصد کودکانی که تنها در خانه با دود قلیان مواجهه داشته اند ، نسبت شانس بیماریهای تنفسی نسبت به کودکانی که مواجهه با دود نداشته اند ۵/۲ بوده است ، این نسبت شانس مشابه کودکانی است که تنها با دود سیگار مواجهه داشته اند . مصرف قلیان غیر سیگاری هایی مجاور فرد مصرف کننده قلیان و جنین مادران باردار را نیز با خطر مواجه می کند . مواجهه با مونوکسید کربن در طی حاملگی ممکن است برای جنین خطرناک باشد و تصور می شود که علت وزن کم هنگام تولد و نمره آپگار پایین(سندرم تنباکو – جنین ) مشاهده شده در نوزادان مادران سیگاری به همین علت باشد. سندرم تنباکو جنین مسلماٌ خطری برای زنانی که قلیان هم مصرف می کنند خواهد بود ، این زنان با افزایش خطر داشتن کودکانی با وزن کم هنگام تولد مواجه می باشند
● نتیجه گیری
بر خلاف تصورو باور عمومی که معتقدند ضررقلیان از سیگار وسایرمواددخانی کمتربوده وآب قلیان جلوی مواد مضر و سمی آن را می‌ گیرد،ولی باتوجه به میزان ومدت مصرف قلیان باید اذعان نمود که ضرروعوارض جسمی وروانی استعمال قلیان از سیگار وسایرمواددخانی نه تنها کمتر نبوده بلکه میزان ونوع عوارض آن بیشتر ومتنوع تر می باشد واین باورهای غلط درموردمصرف قلیان در جامعه وبخصوص جوانان ونوجوانان رواج داشته وباعث افزایش شیوع مصرف قلیان درجامعه بخصوص در بین دختران وزنان گردیده است. لذا باید با اگاهی دادن به جامعه از طرق مختلف وبخصوص به جوانان ونوجوانان در زمینه باورهای غلط ومضرات استعمال قلیان آموزش فراگیر داده وزمینه ازبین بردن این باورها راایجاد کرد که پیشنهاد می شوددرزمینه های ذیل باید برنامه ریزی واقدام نمود:
▪ اجرای مداخله آموزشی درخصوص ازبین بردن باورهای غلط درمورد قلیان و اتخاذ عملکردهای پیشگیری کننده از کشیدن قلیان به عنوان یک رفتار پرخطر ودروازه سایر رفتارهای پرخطر در بین بزرگسالان و نوجوانان .
▪ مسئولان وزارت بهداشت ودرمان باهماهنگی وزارت آموزش وپرورش نسبت به برنامه ریزی آموزش دانش آموزان براساس الگو های آموزشی وبصورت مستمر جهت اصلاح باورهای غلط و پیشگیری از استعمال قلیان اقدام نمایند.
▪ از گروههای همسالان جهت انتقال آموزشها به عنوان لیدر در مدارس ومحلات استفاده گردد
▪ دربرنامه های آموزشی ودرسی دانش آموزان مطلب آموزشی مناسب جهت اگاهی وراهنمایی دانش آموزان ومعلمان درنظرگرفته شود.
▪ برنامه های آموزشی فراگیرازطریق رسانه های جمعی و همچنین استفاده از تیزرهای آموزشی جذاب ومناسب بطور مستمر تهیه وارائه گردد.
▪ قوانین پیشگیری از استعمال قلیان به خصوص درمورد نوجوانان بصورت جدی ومستمرتصویب و اجرا گردد.

منبع: پارسی طب

 

×××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××

 

 

اثرات نماز بر سلامت جسم

 

تاثیر نماز بر عفونت کلیه و مجاری ادراری


سلامت دستگاه ادراری انسان ، بخصوص “ کلیه ها تاثیر بی نهایت مهمی در ادامه حیات انسان دارد و بیماری کلیوی از دردناکترین و پر مخاطره ترین ، گرفتاریهای جسمی است .

در این میان عفونت دستگاه ادراری که یکی از شایعترین علل مراجعه بیماران به مطب پزشکان می باشد علاوه بر آن که خود بخود و به تنهایی بیماری آزار دهنده ای است گاهی سبب بروز بیماریهای دیگر نیز در بدن انسان می شود .

بعنوان مثال برخی عفونتهای دستگاه ادراری می توانند گاهی باعث نارسا شدن و از کارافتادگی کلیه شوند یا عفونت کلیوی در خون و در نتیجه در تمام بدن پخش شود یا برخی عفونتها ممکن است به ایجاد سنگ کلیه در بیماران منتهی شوند که همه اینها نشانه اهمیت موضوع است.

ادرار پس از آن توسط دو کلیه انسان تولید شد ، توسط دو لوله موسوم به “ حالب ” که کلیه ها را به مثابه وصل می کنند . به مثابه تخلیه می شود تا بدان وسیله از بدن دفع گردد . حال چنانچه مثانه به موقع از ادرار خالی نشود ، ادرار از مثانه به حالبها و حتی کلیه باز می گردد و همین “ برگشت ادرار از مثانه به حالبها ، سبب ایجاد استعداد در فرد برای ابتلا به عفونت کلیه می شود” و به این ترتیب کسانی که در شبانه روز ، بنا به هر علتی بندرت ادرار می کنند به طور جدی در معرض خطر هستند .

اما در رسایل فقهی توضیح المسایل ، یکی از مبطلات وضو و نماز ، خروج بول و غائط و ریح ، از بدن انسان درج شده است و این موضوع سبب می شود که شخص نمازگزار و احیانا “ دائم الوضو ، برای پرهیز از ابطال عبادتش بطور معمول و برحسب عادت ، قبل از وضو ، به تخلیه ادرار بپردازد .

تعبیه بیت الخلاء در مجاورت وضو خانه مساجد در واقع به منظور پاسخ به این عادت پسندیده و سلامتی بخش صورت می گیرد .

به این ترتیب حداقل سه بار ، دفع ادرار از بدن ، در زمانهایی به فواصل مناسب نسبت به یکدیگر ، و در حدی که برای یک انسان طبیعی لازم است ، فرد را در مقابل ابتلاء به عفونتهای کلیه و دستگاه ادراری مصون می سازد و می تواند بعنوان نکته ای مهم پیرامون نماز مورد توجه قرار گیرد.

تاثیر نماز بر عفونتهای گوارشی

عوامل عفونی مختلف اعم از باکتریها ، ویروس ها و انگل ها ، می توانند باعث درگیری دستگاه گوارش انسان و مشکلات متعدد ناشی از آن شوند . این مشکلات می توانند از یک خارش ساده شبانه بر اثر ابتلا به نوعی انگل ، تا اسهال های وحشتناک تظاهر کنند . اما یکی از برجسته ترین مواردی که در آن شعار معروف علم طب که می گوید “ پیشگیری همیشه موثرتر از درمان است ” صدق می کند ، همین مورد عفونتهای گوارشی است .

دانش پزشکی ، امروزه عامل انتقال بسیاری از عوامل عفونی را اصطلاحا Fecal- Oral  مدفوعی ـ دهانی  شناسایی کرده است که یک گروه عمده از این عوامل عفونی دارای این ویژگی هستند که پس از اجابت مزاج بر روی دست باقی می مانند و بعدا در موقع غذا خوردن و از طریق دهان وارد بدن می شوند و ایجاد بیماری می نمایند .

از این جهت امروزه در همه ممالک پیشرفته اولین اصل بهداشتی که برای مقابله با عفونتهایی گوارشی به همگان ( به خصوص اطفال ) آموزش داده می شود ، شستشوی دستها قبل از غذا خوردن و پس از اجابت مزاج است و به این ترتیب تاثیر نظافت دستها در پیشگیری از گروه زیادی از بیمارهای عفونی باور نکردنی است .

مقارنت اوقات نماز با سه وعده معمول غذایی ) صبحانه و نهار و شام ) یا حتی وعده های غذا هنگام روزه داری ( سحر و افطار ) سبب می شود که شخص نمازگزار ، موقع انجام وضو ( که معمولا متعاقب اجابت مزاج نیز هست ) خود به خود به شستشوی دستها بپردازد و هر گونه عامل بیماریزای عفونی را از دستهای خویش بزداید و در نتیجه موقع صرف غذا ، هیچ عامل عفونی ناشی از دست آلوده موفق به ایجاد بیماری در بدن او نشود .

اما فرمان وضو که در آیه شریفه 9 از سوره مبارکه مائده در قرآن مجید ، صادر شده است ، به سادگی و صراحت امر به شستشوی دستان ( تا آرنج ) می کند و 14 قرن پیش با بیان دستوری پیرامون نماز ، پیام آور نکته ای می شود که علم بشری در آستانه قرن بیست و یکم به اهمیت بیش از پیش آن ، دست یافته است .

تاثیر نماز بر ایمنی حواس

پیامبر اکرم (ص) :

وضو کلید نماز و نماز کلید بهشت است .

دانش بشری از سالها پیش حواس انسان را در پنج عنوان ( بینایی ، شنوایی ، بویایی ، چشایی و لامسه ) طبقه بندی می کند و همین حواس پنجگانه هستند که رابطه گسترده انسان و دنیای اطراف او را شکل می دهند .

اینک به نظافت صورت رسیده ایم که آن نیز در آیه شریفه 9 از سوره مبارکه مائده ، بعنوان یک فرمان لا یتغیر الهی بر عموم مسلمانان واجب شده است .

در اهمیت نظافت صورت شاید همین نکته کافی باشد که چهار حس از مجموع حواس پنجگانه بشری در وابستگی کامل با صورت بسر می برند . تماس آب که منشأ پاکیزگی و حیات است و به صورت علاوه بر محاسن متعددی که از جهت برقراری تعادل ناقل های عصبی در بدن انسان دارد ( و ما در بحث مربوطه ، به آن خواهیم پرداخت ) از دیدگاه مقابله با آلودگیهایی که ممکن است ، در چشم ، بینی ، دهان و پوست صورت و .. ایجاد بیماری کند مهم است . بخصوص که در آب ، حین وضو ، و همچنین استفاده از شانه و مسواک ذکر شده است .

با این که دست قدرتمند صنع الهی ، چنان ساختمان گوش و بینی و چشم و .. را آفریده است که خود بخود مقاومت بی نظیری در مقابل آلودگی می کنند و روزانه بارها و بارها بدون آنکه انسان وقوفی پیدا کند ، آلودگیها را از خود دور می سازند ( مثلا در گوش جریان موم ، در بینی موهای ریز متعدد ، در چشم پلک زدن و اشک و .. ) اما چنانچه آب نیز در شستشوی صورت بکار برده شود ، ما حصل فعالیت پاک کنندگی اعضای صورت به نتیجه خواهد رسید. علاوه بر این که حداقل 3 بار شستشوی صورت هر گونه آلودگی محیطی را نیز از آن خواهد زدود  توجه به این نکته مهم است که دو راه عمده ابتلا به عفونتها ( دهانی و استنشاقی ) هر دو مربوط به محدوده صورت هستند .

در هر صورت دستور قرآن مبنی بر شستن دستها و صورت قبل از نماز با توجه به این که اعضاء معمولا پوشانده نمی شوند ( حتی در مورد حجاب خانمها مورد استثناء واقع شده اند وجه و کفین ) و در نتیجه با وجود اهمیت آنها از نظر تمرکز حس های پنجگانه ، در معرض آلودگی دائمی هستند ، می تواند حاوی حکمتهای بی شمار باشد ، که در سطور گذشته با اختصار ، به مشتی نمونه خروار اشاره شد .

تاثیر نماز بر عفونت های تنفسی

به علت پراکنده بودن عوامل عفونی متعدد در محیط اطراف و هوای تنفسی انسان ، و با توجه به این که استنشاق میکروب از طریق بینی روش عمده انتقال این عفونتهاست ، بیماریهای عفونی تنفس ، بوفور بوقوع می پیوندد. این مشکلات بویژه در فصل سرما که تجمع افراد در محیطهای بسته افزایش می یابد و ویروس ها و باکتری ها امکان رشد و بیماریزایی زیادتری پیدا می کنند بیشتر می شود و به همین علت است که در فصل سرما شایعترین علت مراجعه اطفال و بزرگسالان به مطب و کلینیک های عمومی ، بیماری common cold ( سرماخوردگی ) و عوارض متعدد ناشی از آن است و همانطور که اشاره شد ، عمده این درگیری ها ، ناشی از انتقال عامل بیماریزا از طریق بینی است .

اما از جمله مواردی که در حین وضو ، مورد توصیه موکد قرار گرفته است . سه مرتبه ، چشیدن و استنشاق آب سرد و پاک است و حتی شستن قسمتی از درون بینی حین وضو ، توسط برخی از علمای شیعه واجب اعلام شده است ( رجوع شود به مساله 241 از رساله توضیح المسایل حضرت آیت .. العظمی اراکی (ره) .

با توجه به آن که اولین سد دفاعی بدن در مقابل عفونتهای تنفسی موهای ریزی هستند که در مخاط بینی تعبیه شده اند ، عوامل عفونی متعددی از جمله بسیاری از ویروس ها و باکتری ها و حتی عامل بیماری سل در این موها متوقف می شوند و جلوی حرکت آنها به قسمتهای دیگر دستگاه تنفس گرفته می شود .

بر این اساس چنانچه مسلمین در مقدمات نماز و حین وضو دستور اسلامی استنشاق آب سرد 3 را اجرا نمایند ، همه روزه چند نوبت میکروبهای مجرایی تنفس را زدوده و مجرای تنفسی خود را تمیز و پاکیزه می نمایند و بدین ترتیب از بروز بیماریهای متعدد تنفسی در امان خواهند بود .

تاثیر نماز بر بیماریهای دهان و دندان

پیامبر اکرم (ص:(

دو رکعت نماز با مسواک بهتر از هفتاد رکعت بدون آنست .

طی شماره های گذشته از نه نکته پزشکی پیرامون نماز سخن گفته ایم و به امید و یاری پروردگار در شماره های آینده سبک و سیاق سابق را ادامه خواهیم داد .

اما نکته ای که در همین شماره قابل توضیح است ، توجه دادن به این حقیقت متعالی است که روح حقیقی نماز و فلسفه شکوهمند آن چیزی جز عبودیت محض در مقابل آفرینشگر یگانه هستی و ابراز خشوع بنده ناتوان در پیشگاه قادر متعال نیست و هر آنچه که اندیشمندان و قلم به دستان ، پیرامون فواید گوناگون نماز در عرصه های مختلف بگویند و بنویسند تنها به منزله حاشیه ای بر این متن گهر بار خواهد بود . و اما :

دهان انسان را برخی قلب دوم بدن نامیده اند و توجه به این نکته که چنانچه محیط دهان فردی تمیز باشد ، آن فرد از ابتلا به بسیاری از بیماریها در امان است ، این نامگذاری را بسیار مناسب جلوه می دهد .

بعنوان مثال عفونتهای دهان و دندان بویژه در کودکان ، نقش مهمی در ایجاد بیماریهای روماتیسمی دارد و نقش دندانها در حفظ و زیبایی و قدرت جویدن و صحبت کردن به خوبی مشخص است و حتی نبودن دندانهای سالم و زیبا برای بانوان و دوشیزگان ( بخصوص ) اثرات روانی زیادی باقی می گذارد . چرا که در کتابهای علمی دندانپزشکی می خوانیم : نیمی از زیبایی بشر منوط به صورت او و از این مقدار 3/2 آن مربوط به دهان و دندانها است .

رعایت بهداشت دهان و دندان و پیشگیری از بیماریهای مختلف آن ، از جمله پوسیدگی دندانها و بیماریهای پریودنتال ( بیماریهای لثه و بافتهای پشتیبان ) و .. به بهترین شکل بوسیله مسواک زدن ، انجام می پذیرد.

اما دین مبین اسلام ، از قرنها پیش با توصیه های مؤکد ، مسلمانان را به طرف این نکته درخشان بهداشتی هدایت نموده است تا جایی که

 پیامبر اکرم (ص) می فرمودند :

 “ اگر بر امتم سخت نمی شد مسواک زدن را واجب می کردم

و حتی در حدیثی دیگر نحوه مسواک زدن را از بالا به پایین و از پایین به بالا نموده اند که مطابق با جدیدترین توصیه های علمی درباره روش مسواک زدن است .

علاوه بر آن در کتب گوناگون فقهی و عبادی اسلام ، دستورات مؤکد مبنی بر مسواک زدن هنگام ساختن وضو و نماز آمده است و با توجه به این که نمازگزار روزانه حداقل 3 بار وضو می گیرد ، چنانچه قبل از هر وضو اقدام به مسواک زدن بکند ، از حد اکثر پاکیزگی لازم برای پیشگیری از تمامی بیماریهای دهان و دندان برخوردار می شود .

 





کلمات کلیدی :سلامت